Publicera en bok om lokalhistoria

  • 10 steg till din bok om lokal kulturhistoria
  • Publicera din lokala krönika från 1 199 kr
  • Över 70.000 författare litar redan på BoD
Foto av en anteckningsbok på ett skrivbord

Varför skriva en bok om lokalhistoria?

Det finns många goda skäl till att skriva och ge ut en bok om lokalhistoria. Kanske brinner du för att skriva ner din hemstads förflutna, kanske vill du uttrycka din kärlek i ord till den plats du valt. I vilket fall som helst hjälper du till att bevara regionens kulturarv genom att ge ut en bok om lokalhistoria i världen.

Vad en bra lokalhistorisk bok faktiskt kan göra:

  • Den sammanför platsens eller regionens mycket unika traditioner och kulturella sedvänjor som annars kanske skulle gå förlorade.
  • Den väcker sedan länge bortglömda berättelser och minnen till liv igen. Utan din bok skulle de kanske aldrig berättas igen.
  • Den bidrar till att upprätthålla platsens identitet. Om din bok dokumenterar seder och kulturellt viktiga berättelser kan allt detta leva vidare - även i kommande generationer.

En bok om lokalhistoria kan också stärka känslan av gemenskap i regionen. Särskilt i modern tid, när människor är uppkopplade mot hela världen via sociala medier, går den lokala sammanhållningen ofta förlorad. Om din bok påminner människor om lokala traditioner, deras egen historia och invånarnas samhörighet, skapar det en sammanhållning.

Och naturligtvis är en lokalhistorisk bok en kunskapsförmedlare: om den görs på ett bra sätt (se de 10 stegen till din bok) kan verket bli en värdefull informationskälla för skolor, andra utbildningsinstitutioner eller personer som är intresserade av lokalhistoria. Genom din bok kan de fördjupa sig i stadens och regionens historia och på så sätt uppleva och förstå områdets historia och utveckling.

 

Hur kan en lokalhistorisk bok struktureras?

Frågar du dig själv hur en bok om lokalhistoria kan planeras och struktureras? Innan du börjar göra research för din bok bör du avgränsa ämnet och bestämma dig för var ditt fokus ska ligga. Är det en bykrönika eller en stadskrönika? Du kan så klart också fokusera på ett enskilt kvarter eller på hela regionen - om de olika städerna är för små eller har en gemensam historia. Det är viktigt att du har en klar uppfattning om vilket område du vill att din bok ska täcka så att du inte fastnar senare.

Det är naturligtvis också möjligt att fokusera på en familjekrönika (till exempel om det finns en familj som har format en plats i generationer). Denna typ av bok har några speciella egenskaper som vi kommer att diskutera senare.

10 steg till din bok om lokalhistoria

  1. Fördjupa dig i ämnet: En bra krönika börjar med grundlig research. Ta tid på dig för att fördjupa dig i historien med alla dess detaljer. Även om du i slutändan inte tar med varenda anteckning är det en bra idé att börja med att samla in så mycket material som möjligt. Framför allt personliga anekdoter, som kanske inte verkar särskilt relevanta vid första anblicken, kommer att göra ditt arbete personligt och underhållande senare. Bra ställen att börja din forskning på är bibliotek, lokala arkiv, lokala föreningar eller lokalinvånare som har mycket att berätta.

  2. Välj ämnen: När du har fått en överblick kan du bestämma vilka ämnen din lokalhistoriska bok ska ta upp. Vill du belysa grundandet av staden eller vill du hellre skildra lokala seder och bruk? Vill du porträttera viktiga personligheter eller gå in på arkitektoniska detaljer? Bestäm dig för vad du vill ha med i din bok och var du vill dra gränsen när det gäller innehållet.

  3. Skapa en struktur: Nu är det dags för en första innehållsförteckning. Den konkretiserar din idé och ger dig en grund för att arbeta dig igenom de enskilda aspekterna och skriva de tillhörande texterna. Bestäm om du vill gå kronologiskt tillväga när du organiserar boken om lokalhistoria eller om du vill ordna innehållet efter ämne.

  4. Genomför intervjuer: Utifrån din research i steg 1 kan du identifiera intressanta personer att intervjua för din lokalhistoriska bok. Att låta människor komma till tals i din bok gör arbetet mer levande och autentiskt. Be om tillstånd för att publicera intervjun (och helst ett foto av personen).

  5. Skaffa bilder: En bok om lokalhistoria bygger (också) på visuella intryck. Därför är det viktigt att du skaffar bildmaterial. Det kan vara foton från det förflutna - äldre invånare kan säkert hjälpa till. Du kanske också kan hitta gamla kartor eller illustrationer som är bortglömda sedan länge. Lägg ner lite arbete på sökandet, det kommer att vara värt det.

  6. Skrivprocessen: Du har samlat in tillräckligt med material för din lokalhistoriska bok, nu är det dags att börja skriva. Utveckla en bra struktur här och se till att de enskilda kapitlen bygger på varandra och att du undviker att upprepa innehåll. En konsekvent och tilltalande språklig stil är också avgörande. 

  7. Kontrollera dina källor: Innan du skickar ditt manuskript till de första läsarna eller till redaktören bör du planera in tid för en källkontroll. Särskilt när det gäller en krönika är det viktigt att fakta är korrekta. Kontrollera därför noggrant alla datum och se till att alla namn är rättstavade. Du kan också anlita stöd för detta som kan ge ett opartiskt öga.

  8. Investera i korrekturläsning och redigering: När du är säker på att allt är korrekt när det gäller innehållet är din lokalhistoriska bok redo att korrekturläsas och redigeras. Detta garanterar hög kvalitet och ser till att du ger ut ett verkligt professionellt verk på marknaden. Du kan lita på våra beprövade författartjänster för korrekturläsning och språkgranskning.

  9. Publicera din bok: Nu är det dags att publicera din bok. Du kan välja vilket publiceringsalternativ du vill ha i vår produktöversikt. Vi kommer att gå in mer i detalj när det gäller de olika alternativen i nästa avsnitt.

  10. Marknadsfördin bok: Din bok har publicerats, nu måste den bli läst. Använd alla tänkbara distributionskanaler för att marknadsföra din bok. Särskilt för en bok om lokalhistoria är det värt att kontakta de lokala medierna och att personligen kontakta alla lokala försäljningsställen. Men även sociala medier kan vara en bra marknadsföringskanal.

Starta nu


Tomas Molin

"Tack vare BoD får jag möjligheten att på ett okomplicerat sätt ge ut mina böcker om ödehus, nostalgiska berättelser om svunna tider med mycket lokal kulturhistoria. BoD ger mig ett enkelt och okomplicerat helhetsgrepp för hela processen som jag uppskattar mycket - från idé, skrivande, layout, färdigställande, utgivning, tryck och leverans. Och det är alltid nära till proaktiv support!"

Tomas Molin

Författare till  "I Ödehusens förtrollande värld!", "En magisk resa bland Ödehusen!" och "Bland tomtar och troll i Ödeshusen!". 

"Via BoD kan alla publicera böcker till rimlig kostnad. Det ger mig en välkommen möjlighet att nå ut med min forskning om tornedalsk historia.
Skönt dessutom att slippa ha hela upplagan staplad där hemma."

Håkan Bergström

Författare till "Teurajärvi, Korokka och Korpilombolo"

BoD Bokshop

Böcker av BoD-författare

Hur ger du ut din bok om lokalhistoria?

Om du bestämmer dig för att publicera med BoD är processen mycket enkel. Du väljer den produkt och de tjänster du vill ha - vi tar hand om resten. Med hjälp av de här tre stegen kommer du att hålla din egen färdiga bok i dina händer:

1. Utforma din lokala krönika:

  • Välj inbindning och format
  • Skapa ett tilltalande bokomslag som en PDF-fil
  • Välj papperssort
  • Skapa titelsidorna (Smutssida (framsida), Smutssida (baksida), titelsida, kolofon)
  • Skapa inlagan som en PF-fil
  • Integrera bilder och grafik

2. Publicera lokal krönika

  • Skapa ditt bokprojekt och kontrollera samt ladda upp dina PDF-tryckfiler
  • Bestäm ditt försäljningspris & honorar för din bok
  • Vi registrerar din bok i de flesta bokhandlar och nätbokhandlar

3. Marknadsför din lokala krönika

  • Sätt upp mål för marknadsföringen
  • Utarbeta en plan baserad på marknadsföringsmålen (se ovan för alternativ)
  • Kontrollera om det är lämpligt att marknadsföra din bok med hjälp av olika marknadsföringstjänster

Om du vill ha stöd med denna process eller med enskilda steg, välj det BoD-paket som passar dig bäst: Publish, Publish Plus eller Publish Premium - beroende på hur mycket hjälp du vill ha med ditt bokprojekt. Läs även här mer om våra författartjänster.

Starta nu

Familjekrönika: Ta fram ditt fokus!

Kanske skulle du också vilja skriva en bok om en (eller din) familj. Det kan verkligen löna sig att att bevara värdefulla minnen. Det är ofta också ett sätt att verkligen förstå sin egen familjehistoria och komma till rätta med den.

Om du vill skriva en släktkrönika kan du också använda de tio steg som nämns ovan som en guide och anpassa dem därefter. Hur mycket material du kan få fram och hur brett urvalet av ämnen är, beror på vilken familj det handlar om. Har de bott på samma plats i generationer och kanske påverkat händelser där? Finns det ett traditionellt familjeföretag? I så fall blir fokus ett annat än för en ganska liten familj, där relationerna sannolikt står mer i centrum.

För en släktkrönika gäller samma sak som för en lokalhistorisk bok: samla tillräckligt med information, prata med människor, samla autentiska bilder och skriv fängslande texter. Då får du en bra bok som är väl värd att läsa.

FAQ

Vanliga frågor och svar

BoD på InstagramRegistrering för BoD:s nyhetsbrevBoD på TikTokBoD på YouTubeBoD på Facebook